Så föddes konceptet Space in between

Du måste först avsluta Intervjuer med några som gått den ettåriga utbildningen innan du får tillgång till denna lektion

Tid är ni

Vilken glädje att få dela mitt mellanrum med ditt och en hel grupps. Energi som är vi kan expandera från, finns bara i mellanrummet. Därför behöver vi fokusera detta ”fält” som skapats för expansion inom oss, mellan människor och i grupper. Även i en webbkurs som denna finns ett mellanrum som vi inte kan ta på, men som kommer ha stor betydelse för kursen och alla som deltar. Vi är en grupp där vi inte vet vilka vi är. Visst är det spännade!

I allt finns ett mellanrum

I allt som existerar finns ett mellanrum. Många gånger vill vi inte se eller har inte tålamod att vänta på det som vill öppna sig från detta mellanrum. Ibland möter vi personer som vill tjäna oss, en del av oss blir då ofta rädda och väljer att gå en annan väg. Senare dyker det upp andra med samma syfte, och till slut kanske vi tar det. Vi möter kanske många som vill tjäna oss, tills vi en dag vet att detta är den person som jag är villig att följa en stund. Någonstans därinne vet vi då att denna relation kommer att göra oss fria från det vi suttit djup fast i. Det som vi har så svårt att komma åt eftersom det är bortom vår förståelse. Vi vet bara att det är något som väntar på att förändras. Det kommer inte bli lätt, men nödvändigt. Det är dags att ta ett steg till, ut ur den personlighet som skapat vår/våra identiteter tidigt i livet för att komma hem till den vi är i vårt ursprung.

En del vågar inte stå kvar i den relationen som vi sagt ja till, utan flyr när det blir som mest utmanande. Livet är dock så finurligt och magiskt i sin enträgenhet. Vi får alltid en chans till, men tyvärr så skapas först mer lidande tills chansen kommer igen. Det är därför vi behöver lära oss att det är handlingarna som räknas!

När vi ger oss ett mellanrum i livet öppnas en möjlighet: den livsstruktur som till del var där från början kan visa sig. Den livsstrukturen kommer under en livsresa att kompletteras med det som vi behöver lära oss för att växa, här och nu. Allt finns där redo för oss, och bara väntar. Vi är och har alla så mycket mer kraft än vad vi någonsin skulle ha kunnat föreställa oss. I mellanrummet är vi fria och där möter vi det i oss som ingen annan kan ta ifrån oss.

I livets relationer kommer vi en dag möta precis den person som är villig att puffa oss i den riktning vi minst vill gå

För att lära sig att expandera mellanrummet behövs en mycket personlig relation med en annan människa som gått före oss, tills vi lär oss. Någon som är villig att puffa oss dit vi minst av allt vill gå. Någon som ser. Den dag vi puffar oss själva och lär oss att se oss själva så är denna relation färdig. På den resan är vi alla, om vi väljer att vilja ta oss tillbaka till den vi är i vårt ursprung, tillbaka vår livsstruktur.

Konceptet skapades ur livet

Egentligen skapades konceptet Space in between utifrån demokratiska och samverkande processer som värkts fram i nära samklang med mig själv och min egen process. Livet tog mig till den platsen genom att först öppna för samhälls-, demokratiska-, grupp- och ledarskapsprocesser för att senare öppna för det inre samarbetet inom mig. Först då var jag redo att öppna vem jag är i mitt ursprung, som jag varje dag erövrar nya delar av för att hämta hem mina gåvor. Nu kunde jag öppna mig för att kunna ta emot detta koncept. Det växte efter det att jag tagit min sista suck ut ur min ”gamla” personlighet till mitt allt friare jag.

I ett samhällsperspektiv behöver vi människor som vågar och vill leva sitt liv från detta mellanrum! Just nu är detta det enda vi vet! Det kommer att forma vår framtid. Det svåraste är nog i det skedet att inte kritisera det som har varit. Då är vi inte länge i mellanrummet utan i det som har varit. I mellanrummet finns ingenting, och ur det kan en vision växa. Det var så detta koncept: Space in between växte fram, UR INGENTING. Det kom ur transformationen på gränsen mellan ett sammanbrott och ett genombrott. I koncept Space in between finns ingen historia och ingen framtid, precis som i mellanrummet. Konceptet är egentligen inget koncept. Det är ett sätt att se livet, som förändras hela tiden. 2000 år av faderlig gudomlighet är nu till enda. Den som till del också var sammankopplad med att offra sig för att tjäna ett större syfte. Nu lever vi i ett mellanrum till 3000-talet och vi vet inget mer än att vi behöver våga vara detta mellanrum. Det gudomliga är varken fader eller moder bara gudomlig. Alla människor är gudomliga och vi behöver inte offra oss för att nå vår kärna. Om vi istället expanderar i vårt mellanrum och vågar stanna i ingenting så är vi i kontakt med kärnan. Vi är alla våra egna mästare och vår egen auktoritet. Tills vi inser det och antar den utmaningen behöver vi bara en liten push av någon vi litar på.   

Kanske är det lättare idag att se allt detta, eftersom det är så tydligt att vi också lever i ett mellanrum. Emellan vad frågar vi oss! Den frågan är filosofiskt men också så totalt verklig när vi är villig att se två av våra allra viktigaste överlevnadsstrategier; den som gjort oss mest illa och den som räddat livet på oss. De två håller vår personlighet och det är också de två som kan öppna den vi är i vårt ursprung. De två har skapat ett mönster av överlevnad, den ena för att ta oss till livet och den andra bort från livet. I båda finns vår själ och vårt ego och de för en inre kamp därinne om det vi ska lära oss i livet. Ja, det är det som är vårt syfte; DET VI SKA LÄRA OSS I LIVET.

Livsglädje, kraft och sanningen är mina gåvor som tillsammans med allt jag lärt mig att se, gör att jag kan överlämna mig till det som ska ske. I hela mitt liv har jag brottats med de brister som idag är min gåva; min kropp som idag är min, kontakt med mig själv, andra och något större och min grupp som hela tiden väntat på mig tills jag kunde lita på grupper. Jag har värkt mig igenom till mer space: inifrån och ut och utifrån och in, uppifrån och ned och nedifrån och upp samt från höger till vänster och från vänster till höger. Allt för att expandera det mellanrum som är jag. Det är där hon väntat, jag i mitt ursprung. Vägen tillbaka och igenom kan vara lång, men när vi expanderar mellanrummet expanderar vi också vårt själv. Livet därute är bara en spegel… är det lugnt inne i dig så är det också lugnt därute. Det krävs mycket mod att expandera ditt space.

Marie Fridolf

Tillbaka till:Space in between > Mellanrummet vår tids största gåva